Matt Bianco (UK)

Legendarische Britse popgroep komt terug naar De Vorstin!

Je kent Matt Bianco vast van hits als ‘Whose Side Are You On’, ‘Get Out of Your Lazy Bed’ en ‘More Than I Can Bear’. Maar ook zijn meest recente album Gravity is een lust voor het oor. Gravity is het vijftiende album van de legendarische Britse groep Matt Bianco, vernoemd naar een denkbeeldige spion uit de jaren zestig. Het album is uitgebracht op 15 september 2017. Het album bevat samenwerkingen met jazz-saxofonist Dave O Higgins en zijn band, evenals andere getalenteerde muzikanten zoals Martin Shaw (trompet), Graham Harvey (piano), Geoff Gascoyne (contrabas), en Sebastian De Krom (drums). Ook heeft de Zweedse saxofonist en fluitist Magnus Lindgren bijgedragen aan het album.

Het doel van dit album is om de Bossa Nova- en jazzwortels van Matt Bianco nieuw leven in te blazen en te moderniseren, terwijl de kenmerkende stem van Mark Reilly behouden blijft. Het resultaat is een energieke, maar toch ook ontspannen verzameling van tien originele nummers, die zowel de meest verfijnde fans als nieuwe luisteraars zullen aanspreken.

Hoe klinkt Gravity dan?

De totstandkoming van het album begon in Stockholm en Londen, evenals in de eigen studio van Mark Reilly in Buckinghamshire. Het album heeft een organische jazzcombo-sound, opgenomen als een liveband en gemixt door Mark zelf. Hoewel Matt Bianco geïnspireerd is door jazz, was het niet hun doel om mainstream jazzmuziek te maken, maar eerder om een interessante combinatie te creëren die zowel oudere als jongere generaties zou aanspreken.

Dit album markeerde ook het eerste uitgebrachte werk na het tragische overlijden van toetsenist en mede-oprichter Mark Fisher, die 25 jaar eerder het geluid van de band had helpen transformeren. Het album bevat nummers variërend van uptempo tracks zoals “Summer In The City” en “Invisible” tot favorieten met een rustiger tempo zoals “AM PM” en “Paradise”, en het bevat zelfs een remix van het nummer “Joyride” door Mark De Clive-Lowe.