MOOON

Brabants psychedelisch powertrio

De wereld van MOOON betreden is alsof je een tijdmachine binnenstapt.

Het jonge Brabantse powertrio, bestaande uit de broers Tom en Gijs de Jong en hun neef Timo van Lierop, neemt de luisteraar mee naar de Gouden Eeuw van de popmuziek: de hoogtijdagen van de psychedelia in de jaren 60 en 70. Hun derde album, met de toepasselijke titel “III”, is afgelopen februari uitgekomen. Op 12 oktober kun je de energieke muzikanten live aanschouwen in De Vorstin!

Het ontstaan van MOOON

De band vindt zijn oorsprong in 2013, in een oude boerenschuur ergens in het zuiden des lands. Hier werden de eerste zaadjes geplant voor een muzikaal project dat tien jaar later nog altijd volop in ontwikkeling is. Eén van de belangrijkste pijlers: zo authentiek mogelijk werken. De muziek werd van begin af aan volledig op band gezet met de instrumenten en apparatuur uit de periode waarin de groep het grootste deel van haar inspiratie vindt. Een benadering die aantoont dat het het drietal menens is; MOOON is niet van het halfbakken werk, maar gaat voor een sound die qua authenticiteit akelig dicht in de buurt van de grondleggers komt. The Who, The Monkees en Small Faces, maar ook minder bekende namen als The Idle Race, Grapefruit en Strawberry Alarm Clock: ze zitten allemaal in het DNA van MOOON.

Met hun eigen materiaal trok de band al snel na de oprichting langs jeugdhonken, poppodia en verschillende Nederlandse festivals. In de jaren daarna werd het vizier ook op het buitenland gericht, met tours en optredens in onder meer Duitsland, Frankrijk, Portugal, Spanje en Zwitserland. Er werden twee albums uitgebracht, MOOON’s Brew (2017) en Safari (2019), die beide lovend ontvangen werden door de mondiale psychscene.

III

Vier jaar na de laatste plaat presenteert de band nu het derde album, III. Hierop graait de band nog wat dieper in de trukendoos met psychedelia. De catchy garagerockers zijn nog steeds vertegenwoordigd, maar worden vergezeld door complexere songs. Op You Cannot Know horen we een uitgebreide, jazzy drumsolo, eindigend in een bijna barok outro-segment. Het is een van de vele voorbeelden van de ontwikkeling van MOOON als band die we op III horen.

Voor inspiratie wordt er nog steeds graag naar het rijke verleden gekeken, maar het drietal duikt steeds dieper het konijnenhol in en experimenteert er lustig op los, resulterend in een kleurrijke mix van stijlen en ideeën, zonder ook maar een moment in te boeten aan authenticiteit en eigenzinnigheid. III is nu uit op Excelsior Recordings (Benelux) & Soundflat Records (wereldwijd).