Inspirerende verhalen van lokale duurzame doeners
Tijdens PechaKucha Hilversum 2024 brengt een tiental sprekers hun inspirerende verhalen over duurzaamheid tot leven. Iedere spreker vertelt binnen 7 minuten over hoe zij de wereld een stukje mooier maken. Van duurzame ondernemers tot groene voorlopers, van lokale instanties tot Hilversumse burgerinitiatieven. De 17e editie van PechaKucha Hilversum is hét podium voor duurzame doeners!
Pecha Kucha is Japans voor ‘geroezemoes’ en een vorm van presentatie. De spreker vertelt hierbij over een onderwerp, ondersteund door twintig plaatjes van ieder van twintig seconden. Zo schetst het verhaal binnen zeven minuten een sprekend beeld van de boodschap.
Sprekers
Samen gaan we voor een groen Hilversum met woningen voor iedereen. Maar hoe realiseer je dat met alle uitdagingen? Anne Oosterbaan is directeur bij De Alliantie en moeder van twee jonge kinderen, Rijk (6) en Beer (4). Ze laat zich leiden door haar persoonlijke ervaring en haar eigen toekomstvisie om iedereen een duurzaam thuis te bieden.
Wanneer je je tuin inricht, zijn planten toch vaak een aankleding voor het oog. Cor Simon is landschapsarchitect en illustrator. Hij ontwerpt ecologische tuinen en geeft eco-wijken vorm. Hij pleit ervoor om groen vaker te gebruiken als het uitgangspunt bij het inrichten van Hilversumse tuinen. Vraagstukken zoals hoe de tuin ecologisch in de buurt past en hoe je rekening kunt houden met lokale dieren, houden hem dagelijks bezig.
“Hoe zou Dudok het hebben gedaan?” is een intrigerende vraag die collectief Dudok2050 bezighoudt. Marcel Klever is architect bij de denktank, een groep samenwerkende professionals op het gebied van de leefomgeving. Hij verkent uiteenlopende ideeën die van Hilversum weer de groene stad van de toekomst moeten maken. De kansen liggen voor het oprapen wanneer je meer denkt zoals de visionaire architect en stedenbouwkundige.
Een Hilversum waar voedsel, kleding en gebruiksvoorwerpen een tweede leven krijgen, dat is waar Jacqueline van Oostveen voor gaat. Geïnspireerd door de natuur zet ze zich in om te hergebruiken waar dat kan. Het zorgt nog weleens voor vreemde blikken wanneer ze in een container duikt, maar dat houdt haar niet tegen. Net zoals in de natuur heeft alles een plaats. Of zoals ze het zelf zegt, “Afval bestaat niet”.
De mode-industrie is nu verantwoordelijk voor zo’n 10% van de uitstoot van broeikasgassen. Vrijwilligers Maggie Chun en Jolanda Kragten zetten zich in om die uitstoot te beperken. Met hun rondreizende tassen van Ketting Kledingruil Hilversum komt tweedehands kleding bij je thuis. Zo wordt tweedehands kleding ruilen een leuk spel, gemakkelijk aan huis en ook nog eens goedkoop. En onder de streep scheelt het een heleboel broeikasgassen!
Een uitvaart die past bij je duurzame en bewuste leven, het is een gesprek dat niet altijd makkelijk wordt gevoerd. Anita van Loon doorbreekt taboes en zet zich in voor duurzame initiatieven in de uitvaartbranche. Van de Hilversumse natuurbegraafplaats tot biologisch afbreekbare doodskisten. Als directeur van de Uitvaartstichting Hilversum voert ze je mee naar haar wereld, ‘de wereld van de groene dood’.
De toekomst van ons energienet verandert en dat zorgt voor vraagtekens. Wim Schaap is adviseur bij Gooi op Groen en begrijpt de uitdaging als geen ander. Nu we steeds meer afhankelijk worden van pieken en dalen in wind- en zonne-energie, moeten we dat verschil tussen vraag en aanbod zien te overbruggen. Wim verkent de antwoorden vanuit zijn ervaring.
Wonen in de Tuinstad is voor velen een droom! Toen Martine Boetje kwam wonen in de Havenstraatbuurt, was het groen echter ver te zoeken. Samen met bewoners zet zij zich in om de grijze buurt groener te maken. Daarbij kijkt ze naar speeltuinen vol leven en bewonersinitiatieven zoals tegelwippen.
Na een moeilijke tijd weer doorgaan, dat is een zware uitdaging. Babs van Gisbergen helpt met haar bedrijf Sociale Coöperatie Bloei verschillende Hilversummers met een uitkering om een nieuwe start te maken als ondernemer. Want doen wat je graag doet, dat zou iedereen volgens haar moeten kunnen doen.
Leven in balans met het milieu, zonder in te leveren op je plezier. Lotte Krijnen staat bekend als een positieve kracht voor duurzaam leven. Haar Hilversumse jaren vormden haar eigen leven en haar inspiratie voor anderen. Van een bad dat de planten water geeft tot optreden in tweedehands outfits, Lotte maakt het waar.
De presentatie is in handen van Geert Nijsen en de muziek wordt verzorgd door Bart Koelemaij.
De organisator achter het evenement is Hilversum100, de verbindende organisatie voor duurzame initiatieven in de buurt. Ze benadrukken het belang van PechaKucha Hilversum als een platform om inspirerende verhalen te delen voor een duurzame toekomst. Zo leren bezoekers de ideeën en de mensen erachter kennen, die samen Hilversum een stukje mooier maken. Eerdere presentaties zijn hier terug te kijken.