Smoove & Turrell (UK)

Een combinatie van dansbare funk, soul, disco, jazz én RnB

Smoove & Turrell is terug!

Smoove & Turrell combineert klassieke soul, funk en disco uit de jaren zeventig met een een vleugje hedendaagse soul-, hiphop-, jazz- en r&b (denk aan De la Soul, Gnarls Barkley en Outkast). Op zondag 19 mei zijn ze weer terug in De Vorstin voor een funky en dansbare avond!

Hoe het begon

In het Noordoosten van Engeland ontvouwde zich begin 2000 het verhaal van Smoove & Turrell met een groep jongens uit de arbeidersklasse, verenigd door hun liefde voor soul. Smoove kruiste paden met toetsenist Mike Porter in het bruisende muziekcircuit van Newcastle, waar ze samenwerkten aan het ambitieuze ‘Smoove Live’-project. Hier ontdekten ze de zangtalenten van John Turrell, wat de basis legde voor de oprichting van de band.

 

De doorbaak

De doorbraak kwam met het betoverende ‘I Can’t Give You Up’, gevolgd door geprezen albums als “Antique Soul” en “Mount Pleasant”. Met hoogtepunten als de steun van soulhead Craig Charles op ‘The Craig Charles Funk & Soul Show’ (BBC 6) en het behalen van ‘Record of the Week’ op BBC Radio 2. Deze albums kenmerkten zich door een unieke mix van noordelijke soul en funk, gecombineerd met teksten die maatschappelijke betrokkenheid uitdrukten. Het succes overstak zelfs de oceaan, met Amerikaanse erkenning door het gebruik van hun muziek in tv-shows en films.

Te midden van een trouwe fanbase en een herkenbare mix van rauw realisme en dansbare energie, bracht de band in 2023 hun zevende album uit, “Red Ellen”. Dit nieuwe werk belicht niet alleen een meer positieve boodschap, maar blijft ook geworteld in de authentieke realiteit van het leven in de arbeidersklasse van het Noordoosten van Engeland.