Johnny Cash | American Recordings

Door Sven van Hees èn met Ruben van der Velde en Menno Gootjes

Op vrijdag 14 juni eert zanger en gitarist Sven van Hees de American Recordings-albums van Johnny Cash.

Hij doet dit samen met twee rasmuzikanten met een grote staat van dienst. Multi-instrumentalist en zanger Ruben van der Velde is bekend van zijn werk met Rob Dekay, Daniël Lohues, Kris Berry en rapper Fresku. Gitarist Menno Gootjes speelde in de (solo)band van Thé Lau, maakt inmiddels dertien jaar deel uit van de progrockgroep Focus en is daarnaast als gitaardocent verbonden aan Codarts en de Rockacademie. Menno staat met enige regelmaat in De Vorstin. Zo was hij bijvoorbeeld te bewonderen tijdens ABBA Rocks, Focus, Ronnie James Dio – The Memorial Concert en vele andere toffe producties.

Sven van Hees is van origine een grungezanger (zo was hij bijvoorbeeld vorig jaar nog in onze kleine zaal te zien met You Know My Name – The Music of Chris Cornell), maar laat zich in de vertolking van het materiaal van American Recordings van een andere kant horen.

Het is nu 30 jaar geleden dat de eerste American Recordings-plaat van Johnny Cash het licht zag. Het was de invloedrijke producer Rick Rubin die het Amerikaanse icoon, die min of meer door de muziekindustrie was afgeschreven, bij de hand nam en naar een indrukwekkende comeback loodste.

Sven van Hees en zijn twee muzikale kompanen maken een selectie met veel bekende titels en andere pareltjes uit de zes albums die onder de noemer American Recordings verschenen. De songs worden omlijst met verhalen en anekdotes. Het belooft een bijzondere avond te worden die je als liefhebber van Johnny Cash niet mag missen.