Tamikrest (ML)

De zwaarste desertrock tot nu toe

De zwaarste desertrock tot nu toe… De muziek van Tamikrest brandt met een intensiteit die bijna angstaanjagend is. Op 4 mei komt dit bijzondere gezelschap weer naar Hilversum voor een bijzondere show!

Onder aanvoering van zanger en gitarist Ousmane Ag Mossa maakt de band opzwepende en meeslepende muziek. De betekenis van Tamikrest is verbinding. Passende betekenis gezien het feit dat vijf leden van de band uit vijf verschillende delen van de wereld komen.

Muzikaal staat Tamikrest voor dreunende bastonen, hypnotiserende zang en repetitieve gitaarriffs waarin je echo’s van dub, blues, funk en folk hoort. Hun muziek is een eerbetoon aan de Touareg identiteit. Op het ritme van de dromedaris pas per pas. Getormenteerde teksten verlangen naar vrijheid en onafhankelijkheid.

De Toeareg-stam die al generaties door de Sahara trekt heeft al veel mooie muziek voortgebracht. Bekendste namen zijn zonder twijfel Tinariwen, Bombino, Mdou Moctar en ook Tamikrest is inmiddels en gelauwerde naam. Toen Tamikrest in 2011 aan het touren waren brak er oorlog uit in thuisland Mali waardoor ze niet terug konden. Onverhoopt besloten ze door te touren. En zo kon het dat terwijl Mali een donkere tijd inging Tamikrest in Europa juist steeds bekender werd. In 2023 verscheen hun nieuwe album  ‘Tamotaït’ (hoop) en ook dit album heeft een politieke boodschap waarin hoop doorklinkt.