Op de foto van Merlijn Hooijsma: Rapper Jiri11 tijdens zijn optreden met Gooische Woordenaars in De Vorstin

Samen met Dynamic Arts bieden wij Gooisch hiphop-talent een podium

Wij gaan samenwerken met regionaal jongerencultuurplatform Stichting Dynamic Arts. Met deze samenwerking willen we Gooische hiphop-talenten een podium bieden om hun skills verder te ontwikkelen.

In het Gooi bruist het van creatieve jongeren. Zij zijn ondernemend, bezig met hun eigen ontwikkeling en zoeken actief naar plekken om zich (creatief) te uiten. Voor deze jongeren is er een serie van street culture-avonden in De Vorstin onder de naam Enter The Hills.

Met Enter The Hills bieden wij jonge Gooische talenten een podium zodat zij hun gemaakte werk kunnen delen met een groter publiek. Voor deze jongeren is dit evenement een stip op de horizon. Dit laat ze namelijk zien dat als zij hun talenten showen ze kunnen optreden in De Vorstin. Naast het feit dat dit voor hen een enorme motivator is, zijn zij wanneer ze optreden ook een inspirator voor jongeren in het publiek.

Regio vol talent

Hiphop heeft een grote impact op de Nederlandse cultuur en is tegenwoordig de grootste globale culturele stroming onder jongeren. Deze jongerencultuur zit vol met talent op creatieve gebieden zoals dans, rap, muziekproductie, street art, theater en fashion. Hoewel ze allemaal met verschillende dingen bezig zijn is er een ding dat hen verbindt: hun liefde voor hiphop. En dan hiphop in de breedste zin van het woord. Dus niet alleen muziek, maar ook graffitikunst op straat, breakdancers die trainen voor battles, jonge fashionistas die alles weten van sneakers en jonge theatermakers die met elementen uit de hiphopcultuur hun eigen verhaal weten te vertellen aan een groot publiek.

Vorstin-directeur Wilco Witte is trots op de samenwerking met Dynamic Arts. “Deze samenwerking is echt te gek. Niet alleen voor ons, maar ook zeker voor hiphopliefhebbers. Als je ziet hoe bleu sommige optredende kids naar binnen komen, met podiumvrees bijna, maar hoe trots als een pauw en vol energie ze na hun performance De Vorstin verlaten. Dat is van onschatbare waarde. Je vergeet het soms, maar onze regio zit tjokvol talent. Als De Vorstin daaraan een bijdrage leveren is onze plicht, maar voelt als een privilege.”

Sean Bogaers van Dynamic Arts vindt deze samenwerking “een prachtig voorbeeld van wat er gebeurt wanneer twee krachtige organisaties samenwerken om jonge talenten te ondersteunen.” Hij vervolgt: “Het betekent niet alleen veel voor Dynamic Arts, maar ook voor de jonge talenten uit de regio die nu de weg naar het poppodium van ‘t Gooi hebben gevonden. De avonden die in samenwerking worden georganiseerd, bieden deze jongeren een enorme stap omhoog richting grotere podia. Het was altijd ons doel om jongeren van de zolderkamer naar het podium te brengen, en deze samenwerking heeft dat mogelijk gemaakt. Je kunt zien dat de muzikanten die deelnemen enorm groeien en daarom is deze samenwerking een groot succes.”

Unieke avonden

Deze samenwerking heeft al geresulteerd in enkele unieke avonden in de Hilversumse concertzaal. Zo stond het uit Dynamic Arts ontsproten hiphopcollectief Gooische Woordenaars afgelopen oktober in De Vorstin in het voorprogramma van Wu Tang Clan-rapper Killah Priest. Tijdens het 12,5-jarig jubileum van het poppodium trad Jiri11 (bekend ontwerper en lid van de formatie ANBU) op met Gooische hiphoppers in de kleine zaal.

Stichting Dynamic Arts is een culturele welzijnsorganisatie die jongeren in het Gooi helpt met het ontwikkelen en behalen van hun doelen, via creatieve projecten, educatieve trajecten en sociale evenementen. In 2014 is de stichting opgericht en in 2015 hebben zij samen met Versa Welzijn een jongerencentrum in Laren geopend waar ze voor veel jongeren een creatieve thuisbasis vormen voor hun sociale leven en hun artistieke ontwikkeling. Door de jaren heen hebben ze in de regio diverse events georganiseerd.

De eerstvolgende editie van Enter The Hills vindt plaats op zondag 7 mei. Tien hiphop-talenten uit de regio vertonen dan hun skills in de kleine zaal van De Vorstin. De kaartverkoop voor dit event start binnenkort.